« Terug (Werken met Linux)

Webbrowsers op Linux

Inhoudsopgave

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (introductie)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

In aanbouw

Dit artikel is nog in aanbouw en aanvullende tekst wordt in delen toegevoegd.

De webbrowser: Meer dan alleen surfen

Met een webbrowser kunnen we het wereldwijde web ontdekken. Inmiddels is de webbrowser goed ingeburgerd, dat bijna iedereen de bekende namen van Chrome, Edge, Firefox wel (her)kent. Toch zijn er meer webbrowsers beschikbaar en kan het de moeite waard zijn om de alternatieven te leren kennen. Al is het maar omdat je bijvoorbeeld meer privacy verwacht dan je huidige webbrowser kan bieden.

Selectief zijn in de keuze voor je webbrowser(s) is mogelijk de beste manier als je je systeem en data wil beveiligen, maar ook voor privacy.

Basis van webbrowser

Webbrowsers bestaan uit een combinatie van een rendering engine en een schil. Waar je mee werkt is de grafische schil (user interface), zoals een URL-balk, knoppen en sneltoetsen. De rendering engine ligt onder de motorkap en is niet direct zichtbaar. Deze zorgt voor het verwerken van een pagina tot een beeld waar wij iets mee kunnen. Tussen de rendering engine en user interface ligt nog een browser engine. Deze geeft de activiteiten van de rendering engine door, zodat wij zaken te zien krijgen en er interactie mee kunnen verkrijgen, zoals scrollen.

Naast bovenstaande componenten zijn er meer onderdelen, zoals het deel dat JavaScript verwerkt, netwerkconnecties verzorgt en de opslag van data. Kortom, de webbrowser is bijna een klein besturingssysteem.

Overzicht webbrowsers op Linux

Opgelet

Deze lijst wordt in stappen aangevuld, maar staat alvast online om mensen te helpen met hun keuze.
Overzicht van webbrowsers op Linux (klik op de naam voor meer details)
Webbrowser
Open source
Basis: Chromium
Basis: Firefox
Gecko enginge
Focus op beveiliging/privacy

Chrome

Chrome werkt ook op Linux en is een populaire webbrowser. Dat betekent dat de meeste websites correct zullen werken en goed hierop getest zijn. Wel is er uiteraard het nodige te doen geweest om Google en meerdere zaken rondom machtsmisbruik. Chrome wordt opgebouwd met behulp van het upstream Chromium-project.

Voordelen

  • Populaire webbrowser

Nadelen

  • Google staat bekend om haar lust voor persoonlijke data t.b.v. advertenties

Firefox

Voordelen

  • Vaak standaard aanwezig

Nadelen

  • Controversies zoals in 2025 met wijzigingen in privacy-statement

LibreWolf

LibreWolf gebruikt Firefox als basis, maar richt zich op het uitschakelen van telemetrie, experimentele opties en zet zwaar in op privacy. Dit betekent dat ze standaard de webbrowser al optimaliseren op het gebied van de aanwezige privacy-instellingen. Ook bevat het standaard een contentblocker waardoor advertenties en externe componenten niet standaard geladen worden.

Voordelen

  • Zet zwaar in op privacy
  • Geoptimaliseerd qua privacy-instellingen
  • Contentblocker standaard aanwezig en ingeschakeld

Nadelen

  • Dient handmatig toegevoegd te worden

Mullvad

Mullvad gebruikt ook Firefox als basis, maar heeft de instellingen stevig aangepast zodat privacy-instellingen strak staan ingesteld. Telemetrie is uitgeschakeld en nagenoeg overal waar het kan zijn de instellingen zodanig ingeschakeld dat de webbrowser zo weinig mogelijk gegevens lekt. Alleen de Tor-browser gaat op sommige vlakken nog een stapje verder.

Voordelen

  • Geoptimaliseerd qua privacy-instellingen
  • Contentblocker standaard aanwezig en ingeschakeld
  • Ook beschikbaar voor macOS en Windows

Nadelen

  • Dient handmatig geïnstalleerd te worden
  • Software repository heeft alleen pakketten voor alleen Debian, Fedora en Ubuntu

Servo

Servo is geen echte webbrowser, maar een zogeheten rendering engine. Het kan de basis vormen van een webbrowser en is momenteel in actieve ontwikkeling. Het idee achter Servo is om meer alternatieven te bieden t.o.v. de bestaande engines (Chromium, Gecko, WebKit).

Voordelen

  • Nieuwe rendering engine als extra alternatief

Nadelen

  • Nog niet volwassen project

Kiezen van een webbrowser

Het is niet eenvoudig om een goede webbrowser te kiezen. Daarom is het raadzaam om af en toe wat tijd te steken in het kiezen van een webbrowser en vooral er een paar te gebruiken. Ook op dit gebied zijn er veel ontwikkelingen. Waar kijk je dan naar?

Open source

Een selectiefilter zou kunnen zijn of een webbrowser open source is. Sommige mensen vinden dat belangrijk om meer vertrouwen te hebben in de betreffende software. Daar valt wat voor te zeggen, maar gelijktijdig betekent dit niet dat gesloten software derhalve slechter is.

Basis

We kunnen ook een webbrowser kiezen aan de hand van de basis die het gebruikt. Dit is de onderliggende laag waarop de webbrowser is gemaakt. Zo zijn er gebruikers die bijvoorbeeld liever geen Chromium als basis gebruiken, aangezien de ontwikkeling door Google gebeurt. Google staat bekend om haar meeste populaire product, de zoekmachine, maar uiteindelijk is het verdienmodel de advertenties. Dit is voor sommigen genoeg reden om dus ook geen Chromium-basis te willen gebruiken.

Inzicht

Webbrowsers veranderen en zo ook de bijbehorende extensies. De laatste jaren is er veel te doen om veranderingen waardoor bepaalde extensies niet meer werken, zoals contentblockers.

Privacy-instellingen

Sommige browsers gaan een stuk verder als het aankomt op privacy. Zij doen het harde werk van het optimaliseren van alle privacy-instellingen voor je. Ook zijn er webbrowsers die standaard een contentblocker installeren en activeren.

Waarom beperken tot 1 webbrowser?

De meeste mensen gebruiken slechts een enkele webbrowser. Vanuit praktisch oogpunt begrijpelijk, maar wellicht een gemiste kans als je privacy belangrijk vindt. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om meerdere webbrowsers te gebruiken en verschillende taken onder te verdelen. Zo geef je niet al je data aan 1 webbrowser of kies je er bijvoorbeeld voor om onbekende websites altijd met een webbrowser te bezoeken waar privacy beter is geregeld.

Gebruikte termen en definities

Telemetry
Engels voor telemetrie, het meten van gegevens en deze doorsturen; vaak gevoelig een onderwerp voor privacy
Upstream
Binnen software bedoelen we hiermee het project dat bovenliggend is aan een ander project, vaak het oorspronkelijke software-project
Webbrowser
Software om webpagina's mee te bekijken inclusief interacties zoals de invoer van gegevens of verrichten van taken

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: