« Terug (Werken met Linux)

Gebruikers (accounts) op Linux

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.
Voorkennis en diepgang (introductie)

Gebruikers (accounts)

Linux-systemen maken gebruik van verschillende soorten gebruikers (accounts). Het hebben van verschillende gebruikers op het systeem maakt het mogelijk om data te scheiden, rechten te beperken en het systeem te beschermen.

Linux en het type gebruikers

Binnen Linux zijn de accounts onder te verdelen in drie verschillende soorten:

  1. De gebruiker root
  2. Systeemgebruikers
  3. Normale gebruikers

Root

De beheerder van het systeem heet 👤 root en heeft in de interne gebruikersdatabase het getal 0 toegekend. We noemen dit afgekort ook wel UID 0, oftewel user ID 0. De Linux-kernel zal bij het zien van UID 0 bepaalde beperkingen negeren, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de eigenaar van een bestand. Een normale gebruiker kan niet zomaar de rechten of eigenaar van een bestand aanpassen, maar de root-gebruiker met deze speciale uitzondering dus wel.

De root-gebruiker is een belangrijk account voor het systeem. Veelvoorkomende taken waarbij deze gebruiker of vergelijkbare rechten nodig zijn:

  • Installeren van software
  • Herstarten van een proces
  • Aanmaken van andere gebruikers
  • Extra schijven koppelen

Systeemgebruikers

De volgende groep van gebruikers hebben vaak een user ID onder de 1000. Zij komen standaard bij het systeem of worden achteraf toegevoegd bij de installatie van software. Een voorbeeld hiervan is een gebruiker die gekoppeld is aan software voor het opzetten van een mailserver of webserver. Denk dan aan gebruikers zoals 👤 postfix of 👤 www .

Normale gebruikers

De laatste groep zijn de normale gebruikers. Meestal is dit ook het type dat jezelf gebruikt op jouw systeem. Normale gebruikers hebben geen speciale of aanvullende rechten, tenzij deze expliciet zijn toegekend.

Nieuwe gebruikers toevoegen

Ga je een systeem met meerdere personen gebruiken, dan kun je aanvullende gebruikers aanmaken. Via de grafische schil kan dat vaak via het menu en onder Beheer het programma Gebruikers en groepen.

Druk op Toevoegen en kies de naam van de nieuwe gebruiker. Als deze persoon extra rechten nodig heeft, kies dan voor het type ‘beheerder’. Dit is normaliter alleen nodig als deze persoon ook administratie systeemtaken moet uitvoeren, zoals voor het installeren van software (voor het gehele systeem).

Gebruik je liever de terminal? Dan is er het commando adduser om nieuwe gebruikers aan te maken.

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: