« Terug (De basis van Linux)

Wat is Linux?

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.
Voorkennis en diepgang (introductie)

Linux is een besturingssysteem en vergelijkbaar met alternatieven zoals Microsoft Windows of macOS van Apple. Het besturingssysteem stelt de gebruiker van de computer in staat om het systeem acties te laten verrichten. Dat kan vanaf een tekstscherm, maar ook met een grafische omgeving.

Een tekstscherm, of tekstuele interface, herken je vast nog wel als je ooit hebt gewerkt met MS-DOS. Een moderner alternatief is de opdrachtprompt of PowerShell op Windows. Gebruikers van macOS herkennen het als je Terminal opstart.

Een grafische interface, vaak aangestuurd met een muis en toetsenbord, is tegenwoordig de standaard voor desktops en notebooks. Dat is ook zo voor Linux-systemen op de desktop of notebook. Voor Linux-servers is de grafische interface juist minder gangbaar.

Inzicht

Systemen die op Linux draaien hebben altijd een tekstuele interface beschikbaar. De grafische interface is een optioneel onderdeel. Tijdens de installatie geef je of je deze grafische omgeving wil gebruiken. Wil je internetten en tekstverwerken? Dan kies je uiteraard voor een grafische interface.

Linux is de basis

Linux zelf is slechts de kern van het besturingssysteem, vergelijkbaar met het klokhuis van de appel. We noemen Linux dan ook de kernel.

Om een werkend besturingssysteem te krijgen hebben we iets meer nodig, namelijk de basisprogramma’s. Deze basisprogramma’s maken het mogelijk om te kunnen werken met het systeem. Dit geheel (Linux + basisprogramma’s) noemen we Linux met het GNU-besturingssysteem, vaak verkort tot GNU/Linux. Er zit een geschiedenis aan vast, maar voor nu laten we even wat dit is.

Gaan we een stapje verder om tot een compleet geheel te komen, dan hebben we meer nodig dan de kernel en wat basisprogramma’s. Denk aan alledaagse programma’s, de grafische omgeving en ondersteunde bestanden zoals iconen of documentatie. Dit geheel noemen we een Linux-distributie.

  • Linux = de kernel (basis van een besturingssysteem)
  • Linux + GNU = een besturingssysteem
  • Linux + GNU + aanvullende software = Linux-distributie

Inzicht

Een Linux-distributie is een combinatie van GNU/Linux aangevuld met de benodigde softwarecomponenten. Als gebruiker van Linux ben je dus voornamelijk geïnteresseerd in een Linux-distributie.

Gebruikte termen en definities

Desktop
Een normale computer (personal computer)
GNU
Een project bestaande uit basisprogramma's om een besturingssysteem te vormen, vaak in combinatie met de Linux-kernel
Linux
De kern van het besturingssysteem die de tussenschakel vormt van software en hardware
Linux-distributie
Een combinatie van de Linux-kernel, basisprogramma's en aanvullende software en bestanden dat samen een compleet werkbaar besturingssysteem vormt
Notebook
Draagbare computer, vaak ook wel de laptop genoemd

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: