Virtualisatie op Linux

Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.
Voorkennis en diepgang (beginner)

Wat is virtualisatie?

De computer zou je kunnen vergelijken met een huis. Het heeft een bepaalde capaciteit en mogelijkheden dat komt bij dat huis. Wil je een nieuw besturingssysteem op jouw computer draaien, dan moet je je huis gaan verbouwen. Wat nou als je een ander besturingssysteem wil testen zonder een verbouwing? De oplossing daarvoor heet virtualisatie!

Virtualisatie binnen de computerwereld is te vergelijken met een flatgebouw. In plaats van 1 enkele woning, heb je een gebouw waarbinnen je meerdere eigen woningen hebt. Die woningen kunnen onderling wat delen, zoals het netwerk, maar kunnen ook compleet gescheiden met elkaar zijn.

Benodigdheden

Als we virtualisatie willen gebruiken, dan hebben we enkele componenten nodig:

  • Ondersteuning in de BIOS voor virtualisatie (staat vaak aan)
  • Een hypervisor (de gebouwbeheerder)
  • 1 of meerdere woningen (de guests)

Iedere virtuele machine (VM) is een guest binnen het geheel. Deze term is belangrijk om te weten, omdat er vaak speciale software beschikbaar is voor guests. Deze maken directe communicatie mogelijk tussen de hypervisor en de guest-systemen. Denk aan het efficiënter omgaan met geheugen en andere middelen, beter reageren op instructies om af te sluiten en speciale acties om betrouwbaardere backups te maken met behulp van zogeheten snapshots.

Beschikbare hypervisors

Er zijn steeds meer opties beschikbaar om als hypervisor te draaien. Een aantal voorbeelden:

  • VMware
  • VirtualBox
  • KVM
  • Xen

Niet alle hypervisors zijn open source en sommige hypervisors hebben een twijfelachtige naam opgebouwd. Dat kan zijn door het bedrijf dat achter de ontwikkeling zit, hoe ze omgaan met gemeenschap of het wijzigen van de licenties. Met die reden is het handig om te kijken naar stabiele oplossingen die open source zijn.

Aanraders

Testen op je huidige Linux-systeem

Wil je bijvoorbeeld een andere Linux-distributie testen zonder het te installeren op je eigen systeem? Dan is een virtueel systeem een mooie optie. Een aanrader is KVM en om de virtuele systemen te beheren een programma zoals virt-managerExternal link .

De reden om KVM aan te raden is omdat deze hypervisor volwassen is en populair in gebruik. Ook gebruiken bepaalde oplossingen, zoals Proxmox, KVM als hun basis.

Als server?

Heb je een oude machine/server tot je beschikking waar je meerdere virtuele machines op wil draaien? Proxmox is aan te raden voor dit soort installaties. Hierbij werk je zelf dus niet op het systeem, maar is het hoofddoel van de computer om meerdere systemen gelijktijdig naast elkaar te gebruiken. Met behulp van een webbrowser maak je een verbinding met de Proxmox-server om het beheer te doen.

Gebruikte termen en definities

Hypervisor
Meestal software met als doel om meerdere virtuele besturingssystemen op een enkel systeem te draaien
Virtualisatie
Het proces om de beschikbare middelen van een systeem op te splitsen en individueel toe te kennen aan meerdere virtuele systemen
Virtueel systeem
Een besturingssysteem dat binnen een ander besturingssysteem draait door middel van virtualisatie, waardoor meerdere systemen gelijktijdig mogelijk zijn

Relevante artikelen en pagina's