« Terug (Werken met Linux)

Taal instellen

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (introductie)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Linux ondersteunt meerdere talen zodat je als gebruiker zowel Nederlands als Engels kunt gebruiken binnen geïnstalleerde software. Op deze manier kan de grafische schil bijvoorbeeld het Nederlands gebruiken, terwijl applicaties zoals LibreOffice Writer een tekst in het Engels kunnen gebruiken. Afhankelijk van de gebruikte software kan een aanvullende stap nodig zijn.

Rode onderstreepte woorden

Heb je woorden die rood onderstreept worden? Dan is een extra taalpakket nodig.

Taalpakket installeren

De eerste stap is om te zorgen dat de Linux-distributie zelf het juiste taalpakket heeft.

Taalondersteuning binnen Linux-distributie zelf

Linux Mint

Via de grafische schil kan taalondersteuning worden ingesteld via Systeeminstellingen en vervolgens Talen.

Gebruik Talen installeren / verwijderen... om te controleren dat zowel Nederlands (Dutch) als Engels (English) aanwezig en actief is.

Andere Linux-distributie?

Laat gerust even weten als je een andere Linux-distributie hebt (of de oplossing), dan breiden we deze sectie uit.

LibreOffice

Meestal zal het Nederlands al ondersteund worden als binnen de Linux-distributie de Nederlandse taal aanwezig is. Zo niet, dan kan het nodig zijn om een extra pakket te installeren.

DistributiePakketnaamCommando
Linux Mintlibreoffice-l10n-nlsudo apt install libreoffice-l10n-nl
Ubuntulibreoffice-l10n-nlsudo apt install libreoffice-l10n-nl

Het betreffende commando kan worden ingevoerd op de terminal. Herstart het betreffende programma om de taalondersteuning beschikbaar te maken.

Webbrowser

Indien woorden onderlijnd zijn binnen de webbrowser, dan dient een taalpakket toegevoegd worden.

Firefox, LibreWolf, Mulvad

Klik met met de rechter muisknop te klikken op een woord dat rode onderlijning heeft. Kies uit het menu Languages en vervolgens Add Dictionaries . Er is een talenpakket beschikbaar om de webbrowser qua taal te wijzigen, maar vaak zijn we juist op zoek naar de woordenlijst (dictionary). Deze laatste herkent de Nederlandstalige woorden. Wil je de gehele webbrowser in het Nederlands, dan zou je dus ook het talenpakket kunnen installeren.

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: