« Terug (Werken met Linux)

Linux en processen

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (beginner)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Een proces is een taak die in het geheugen is geladen en actief of inactief kan zijn. Zo zal de webbrowser die je momenteel gebruikt om deze pagina te bekijken actief zijn. Het programma dat luistert naar inkomende printopdrachten staat vermoedelijk op een laag pitje en is inactief.

Alle processen op een Linux-systeem hebben een uniek nummer, het process ID, afgekort tot PID. Processen ontstaan niet uit zichzelf, maar worden meestal gestart door een bovenliggend proces. Binnen Linux noemen we dit een parent ofwel een ouder. De PID van het parent-proces is daarom afgekort PPID.

Inzicht

De afkorting PID en PPID zijn handig om te onthouden en komen nogal eens terug in de uitvoer van programma's die procesinformatie tonen. PID is het nummer van het proces zelf, PPID die van het bovenliggende ouderproces.

Informatie over processen opvragen

Met de grafische interface kunnen we meer informatie zien over processen door middel van het programma Systeemmonitor (of system monitor). Denk aan

Commando’s

Voor procesbeheer zijn er veel commando’s beschikbaar, ieder met hun eigen kijk op procesinformatie en mogelijke acties. Enkele veelgebruikte Linux-commando’s op dit gebied:

  • ps
  • top

Om alle processen te zien:

ps -ef

Gebruikte termen en definities

PID
Uniek nummer voor een proces op Linux-systemen

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: