« Terug (Werken met Linux)

Office-pakket voor Linux

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (introductie)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Er zijn vele tekstverwerkers beschikbaar voor Linux. Wie op zoek is naar een compleet office-pakket, vergelijkbaar met dat van Microsoft, komt al snel uit bij LibreOfficeExternal link . Het mooie van LibreOffice is dat het ook beschikbaar is voor andere besturingssystemen. Dat maakt de overgang naar Linux een stuk eenvoudiger!

Wat zit er in LibreOffice?

LibreOffice is dus een volledig pakket. Het ondersteunt de meest gangbare bestandsformaten die ook worden gebruikt bij Word en Excel. Laten we eens kijken naar de betreffende componenten:

Writer

Writer is het alternatief voor Word, een tekstverwerker. Het is in staat om de meest gangbare formaten te openen, te bewerken en op te slaan.

Calc

Calc klinkt als een rekenmachine, maar is het alternatief voor Excel.

Impress

Impress is de vervanger voor PowerPoint en kan gebruikt worden om presentaties mee te maken.

Overige

Naast deze alternatieven voor de meestgebruikte pakketten is er Draw (diagrammen), Base (database) en Math (mathematische formules).

Hoe goed werkt het?

Mijn ervaring is vooral met Writer en Calc. Beide pakketten werken prima voor het standaard bewerken van een document of spreadsheet.

Wel heb voorheen wat uitdagingen gehad met de layout en opmaak, zeker als een bestand door zowel Word als Writer opgeslagen waren. Het lijkt erop dat een mooie inhaalslag is gemaakt en dat dit soort zaken steeds minder een probleem zijn. Vermoedelijk heeft dat ook te maken met de meer open formaten en betere ondersteuning vanuit meerdere pakketten, zoals die van Microsoft, maar ook Google.

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: