« Terug (Linux en bestandsbeheer)
Bestandssysteem op Linux
Artikel voor het laatst bijgewerkt op .
Voorkennis en diepgang (gemiddeld)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.
In aanbouw
Dit artikel is nog in aanbouw en aanvullende tekst wordt in delen toegevoegd.
Voor de opslag van data of informatie gebruikt Linux bestanden. Bijna alles is een bestand en zelfs interne componenten en randapparatuur is vaak te benaderen als een bestand. Het moge duidelijk zijn dat bestandsbeheer en de bijbehorende rechten een belangrijk deel vormen van het systeem.
Bestandssysteem
Bestanden worden op een gestructureerde wijze opgeslagen, met oog voor snelheid en consistentie van de data. We willen immers de kans op dataverlies zo klein mogelijk hebben. Deze gestructureerde manier van opslaan noemen we een bestandssysteem (of filesystem).
Wordt vervolgd…