Linux en bestandsbeheer

Voorkennis en diepgang (beginner)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Bestanden

Net zoals andere besturingssystemen kan Linux met verschillende soorten bestanden. Een groot verschil is dat Linux niet primair werkt met bestandsextensies (zoals .exe), maar het wel gebruikt kan worden, zeker bij bijvoorbeeld documenten en afbeeldingen. Een bestand zonder extensie kan eigenlijk van alles bevatten, van platte tekst tot aan binaire code om uitgevoerd te worden.

Paden

Een map, in het Engels een directory, die onder Windows beschikbaar is als d:\data , zou onder een Linux-systeem beschikbaar kunnen zijn onder /data .

Inzicht

Linux maakt geen gebruik van letters om een schijf aan te duiden. Ook is het scheidingsteken afwijkend (/ in plaats van \).

Iedere map op Linux kan een directory zijn, maar ook een partitie of een zogeheten mount point. Denk dan bijvoorbeeld aan een aanwezige USB-stick en gekoppeld is aan een bijbehorend pad of een extra schijf dat fysiek aanwezig is in het systeem.

Programma’s

Programma’s zijn uitvoerbare code en noemen we in het Engels binaries. Als zo’n programma op de harde schijf staat, dan noemen we het dus een binary. Als we een binary gaan opstarten, ofewel we voeren het programma uit, dan zal Linux dit in het tijdelijke geheugen van het systeem laden en actief maken. We noemen het dan een proces.

Typische locaties voor binaire bestanden zijn:

  • /bin
  • /usr/bin
  • /sbin
  • /usr/sbin

Gebruikte termen en definities

Binair programma
In het Engels een binary; een bestand dat bestaat uit programmacode en uitgevoerd kan worden
Proces
Een programma dat geladen is in het geheugen van het systeem en actief of inactief is

Artikelen binnen deze sectie

Bestandsrechten op Linux

Ieder bestand op Linux heeft bestandsrechten toegekend. Deze introductie helpt met het beter begrijpen welke rechten er zijn en hoe ze te beheren.

Bestandssysteem op Linux

Ieder bestand op Linux dient op een degelijke manier opgeslagen te worden en dat doet het systeem door middel van een bestandssysteem.