« Terug (Tips en Trucs voor Linux)

Ondersteuning voor draadloos netwerk en adapters (Wi-Fi)

Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.
Voorkennis en diepgang (introductie)

Sommige notebooks hebben een probleem met draadloos netwerk op sommige Linux-distributies. Dit heeft meestal te maken met de ondersteuning voor de betreffende chipset van de Wi-Fi. Om dit op te lossen zijn er meerdere opties.

Stuurprogramma inladen

Soms is het nodig om extra stuurprogramma’s te laden om ondersteuning te bieden voor de aanwezige hardware. Een optie is om de computer eerst bekabeld aan te sluiten. Voor een notebook kan dat vaak door middel van een dockingstation, ingebouwde netwerkadapter, of externe USB-adapter. Ga dan naar ‘Stuurprogramambeheer’ en kijk of er aanvullende stuurprogramma’s binnengehaald moeten worden.

Externe USB-adapter gebruiken

Vaak is het handiger om een externe adapter te gebruiken, zeker als de Linux-kernel al ingebouwde ondersteuning heeft voor de gebruikte chipset van de betreffende adapter. Zo zijn diverse USB-adapters van TP-Link direct bruikbaar.

Op zoek naar een betaalbare USB-adapter? Kijk dan eens bij de Tweakers pricewatch, zoals USB-adapters met filter op prijsExternal link .

Na het kiezen van een adapter, is het tijd om te onderzoeken welke chipset de adapter gebruikt. Een aanvullende bron om vervolgens te kijken of de chipset directe ondersteuning heeft, is het project USB-WiFiExternal link op GitHub.

Heb je een werkende adapter gevonden? Laat het even weten, dan zet ik hem op deze pagina erbij.

Andere distributie proberen

Het kan zijn dat jouw notebook nog niet zo oud is. Het is dan niet ondenkbaar dat er nog geen stuurprogramma beschikbaar is voor alle Linux-distributies. Een optie is om dan een nieuwere distributie te proberen. In plaats van installeren, een live-cd (USB-stick) zou dan een mooie optie zijn om te testen.

Goede kandidaten om mee te testen:

  • Endeavour
  • Fedora
  • Manjaro

Bovenstaande distributies gebruiken vaak een zeer moderne Linux-kernel en bijbehorende componenten. Daarmee vergroot je de kans dat er ondersteuning is voor de aanwezige hardware.

Gebruikte termen en definities

Hardware
Interne componenten die samen de computer vormen, inclusief externe randapparatuur (scherm, printer, opslag, etc.)
Linux-distributie
Een combinatie van de Linux-kernel, basisprogramma's en aanvullende software en bestanden dat samen een compleet werkbaar besturingssysteem vormt
Live-cd
Een cd of USB-stick waarvan Linux opgestart kan worden

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: