Software installeren op Linux
In aanbouw
Een systeem is pas echt waardevol en krachtig als de juiste software aanwezig is. Software is te vergelijken met gereedschap in een gereedschapskist. Maar net als gereedschap is er veel keuze en hoe vind je nou de juiste? In dit artikel bekijken we de opties om software te installeren.
Eerst een paar korte hulpvragen om je te helpen met het maken van een keuze. De diverse installatiemethodes worden vervolgens individueel toegelicht.
Kieshulp
Weet je niet precies op welke manier je software dient te installeren? Loop dan de volgende vragen door:
1. Is het software die binnen de grafische schil wordt gebruikt?
- Software is beschikbaar via Flatpak of Snap
- Pakketbron van de ontwikkelaar
- Package manager
2. Wil je de allerlaatste versie van bepaalde software gebruiken?
- Officiële pakketbron van de ontwikkelaar van de software
- Installeer de software vanuit een package (.deb/.rpm), bijvoorbeeld te downloaden vanaf website of GitHub/GitLab
- Liever niet: externe pakketbron van een derde partij
Package manager
Bijna iedere Linux-distributie gebruikt een package manager. Een package manager bestaat zelf vaak uit meerdere individuele commando’s, een database en documentatie. Deze combinatie van maakt het mogelijk om aanvullende software op een betrouwbare manier te installeren, bij te werken en eventueel weer te verwijderen.
De gebruikte package manager is sterk afhankelijk van je distributie.
Distributie | Package managers |
---|---|
Arch Linux | pacman, yay |
Debian | apt, dpkg |
Fedora | dnf, rpm, yum |
Linux Mint | apt, dpkg |
openSUSE | dnf, rpm, yum |
Ubuntu | apt, dpkg |
Inzicht
Veel Linux-distributies gebruiken niet 1 package manager, maar meerdere commando's. Deze commando's werken vaak met elkaar samen, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken.
Snap
Snap is een toolkit gemaakt door Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Waar software via een package manager nogal eens (flink) achter kan lopen, probeert snap dit op te lossen. Met behulp van een eigen formaat wordt een programma geleverd in een gebundeld geheel. Op het moment dat het betreffende programma wordt uitgevoerd, gebeurt dit voornamelijk in een zogeheten container. Met behulp van een container wordt de uitvoering afgeschermd van de rest van het systeem.
Voordelen:
- Meer recentere software
- Extra beveiliging door gebruik van containers
Nadelen:
- Veel software is niet beschikbaar als snap
- Extra complexiteit (b.v. rechten, bepaalde bestanden op systeem niet toegankelijk)
Flatpak
Net als Snap een toolkit voor de distributie van software. Flatpak is op meer Linux-distributies beschikbaar en ontwikkeling vindt plaats door een zelfstandig project.
Flatpak-software is voornamelijk gericht op desktop-applicaties voor de grafische schil. Denk aan bijvoorbeeld een webbrowser, e-mailprogramma, of software voor grafische bewerking.
AppImage
Een andere manier om extra software toe te voegen aan het systeem is AppImage. Zoals de naam eigenlijk al een beetje doet vermoeden is het een “afbeelding” van een applicatie. Software die op deze manier beschikbaar is bestaat uit een bundel aan componenten, waaronder uitvoerbare code, maar bijvoorbeeld ook ingebouwde documentatie, afbeeldingen en databestanden.
Het grote voordeel van AppImage is dat je slechts 1 bestand hoeft te downloaden. Wel dient het bestand na het downloaden eerst uitvoerbaar gemaakt te worden. Dan kan via de grafische omgeving:
- Rechter muisknop op het bestand
- Kies Eigenschappen
- Kies tab Rechten
- Vink aan optie Toestaan dat bestand wordt uitgevoerd als programma
Binnen de terminal kan dit met het commando chmod
gevolgd door het bestand.
chmod +x BESTANDSNAAM.AppImage
Tarball
Sommige software kan als een tarball worden verspreid. Dit is een archiefbestand, erg vergelijkbaar met een zip-bestand. Een archiefbestand dient eerst “uitgepakt” te worden. Dit kan zowel grafisch als via de terminal.
Artikelen binnen deze sectie
Wil je een aanvullende pakketbron (software repository) toevoegen aan je systeem? Leer dan op welke manieren dat mogelijk is.