« Terug (Linux en beveiliging)

Linux en anti-virus software

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (introductie)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Software tegen virussen, ofwel anti-virus software, is minder gebruikelijk op Linux-systemen. Er zijn wel virussen en andere kwaadaardige software (malware) in omloop, maar vaak is dit beperkt. Is er dan geen anti-virus software nodig? Dat antwoord ligt iets genuanceerder dan een ja of nee.

Virusscanner wel of niet nodig?

Virusscanners kunnen vaak snel en eenvoudig detecteren of er een virus in een bestand zit. Om dat mogelijk te maken is er wel een digitale vingerafdruk nodig van het virus. Deze dient dus tijdig beschikbaar te zijn op jouw computer om detectie mogelijk te maken.

Linux-systemen zijn wat minder gevoelig voor het automatisch uitvoeren van commando’s. Allereerst omdat software vaak met behulp van een package manager wordt geïnstalleerd en minder vaak als losse uitvoerbare bestanden. Dat laatste is wel mogelijk, maar daarvoor is eerst een handmatige actie nodig.

Wie niet zomaar alles aanklikt en uitvoert op zijn of haar systeem, vermindert het risico op virussen aanzienlijk.

Advies

Het is lastig om een eenduidig advies te geven of simpelweg te stellen dat anti-virus helemaal niet nodig is. Dat ligt aan hoe jij met e-mail om gaat en hoe jouw systeem is verbonden met het netwerk.

Ken je risico's

Bij twijfel niet inhalen, zeggen ze wel eens. Klik niet op zaken die je niet kent, wees op een gezonde manier achterdochtig.

Software

ClamAV

Een populaire anti-virus scanner is ClamAVExternal link . Deze software gebruikt digitale vingerafdrukken om kwaadwaardige software te herkennen.

Artikel nog in aanbouw, wordt vervolgd…

Gebruikte termen en definities

Malware
Kort voor malicious software, ofwel kwaadaardige software zoals virussen, rootkits en backdoors

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: