Wat is Linux?
Artikel voor het laatst bijgewerkt op .
Linux is een besturingssysteem en vergelijkbaar met alternatieven zoals Microsoft Windows of macOS van Apple. Een besturingssysteem stelt de gebruiker van de computer in staat om het systeem acties te laten verrichten. Dat kan vanaf een tekstscherm, maar ook met een grafische omgeving.
Een tekstscherm, of tekstuele interface, herken je vast nog wel als je ooit hebt gewerkt met MS-DOS. Een moderner alternatief is de opdrachtprompt of PowerShell op Windows. Gebruikers van macOS herkennen het als je Terminal opstart.
Een grafische interface, vaak aangestuurd met een muis en toetsenbord, is al de nodige jaren de standaard voor desktops en notebooks. Dat is ook zo voor Linux-systemen op de desktop of notebook. Voor Linux-servers is de grafische interface juist niet gebruikelijk.
Inzicht
Systemen die op Linux draaien hebben altijd een tekstuele interface beschikbaar. De grafische interface is een optioneel onderdeel. Tijdens de installatie geef je of je deze grafische omgeving wil gebruiken. Wil je internetten en tekstverwerken? Dan kies je uiteraard voor een grafische interface.
Linux is de basis
Linux zelf is slechts de kern van het besturingssysteem, vergelijkbaar met het klokhuis van de appel.
Om een werkend besturingssysteem te krijgen hebben we iets meer nodig, namelijk de basiscommando’s. Dit geheel noemen GNU/Linux, oftewel Linux met het GNU-besturingssysteem. Voor nu laten we de geschiedenis en details opzettelijk even achterwege.
Als we vervolgens het geheel compleet willen krijgen, inclusief de software (de schil), dan spreken we over een Linux-distributie.
- Linux = de basis
- Linux + GNU = een besturingssysteem
- Linux + GNU + software = Linux-distributie
Inzicht
Een Linux-distributie is een combinatie van GNU/Linux aangevuld met de benodigde softwarecomponenten. Als gebruiker van Linux ben je dus voornamelijk geïnteresseerd in een Linux-distributie.