« Terug (De basis van Linux)

Waarom overstappen naar Linux?

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (introductie)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Waarom is de overstap naar Linux een goed idee of waarom wellicht niet? We bekijken in dit artikel een aantal redenen, zodat jij een keuze kan maken.

Linux is gratis en vrij te gebruiken

Linux is vaak gratis te downloaden en vrij te gebruiken. Je mag zelf bepalen wat je ermee doet en waar je het op installeert (en hoe vaak).

We zijn met velen

Hoe meer mensen Linux gebruiken, des te groter zal de invloed worden om ook Linux te ondersteunen.

Voorbeeld: Voorheen hoefde een fabrikant alleen een stuurprogramma te leveren voor Windows. Als een fabrikant dat nu nog steeds doet, kan het zijn dat een zowel particulieren als bedrijven een alternatief merk kiezen dat wel een stuurprogramma of ondersteuning voor Linux levert.

Linux is wat veiliger

Ook Linux is niet immuun voor virussen en andere vormen van malware. Gelijktijdig is er veel minder voor beschikbaar, mede door de grote diversiteit aan Linux-distributies en software-componenten. Daarnaast draait het systeem vaak met beperkte rechten en komen er steeds meer beveiligingsmaatregelen in de Linux-kernel zelf.

Linux is snel

Oudere systemen worden vaak steeds trager naarmate het besturingssysteem vervuild raakt. Door Linux te installeren kun je vaak een oud systeem weer snel krijgen, zodat het nog een tijdje mee gaat. Vervang je een oud type harde schijf door een snelle SSD, dan zal het nog veel sneller worden.

Onafhankelijkheid van Big Tech

Door geen besturingssysteem te gebruiken van de “grote jongens” (Big Tech), geef je ze effectief een kleinere invloed. Door zorgvuldig aanvullende software te kiezen kun je zelf beter bepalen met wie je wel data wil delen of welke diensten wil gebruiken. Zo krijgen bedrijven als Facebook, Google en Microsoft steeds minder invloed en zullen ze betere producten moeten gaan aanbieden met respect voor privacy.

Leerzaam

Wie zijn of haar systeem voorziet van Linux blijft open staan om nieuwe dingen te leren. Er is immers zoveel software beschikbaar dat het werk of hobby eenvoudiger kan maken. Zo kun je niet alleen nieuwe software ontdekken, maar bijvoorbeeld ook bepaalde zaken sneller of eenvoudiger automatiseren.

Nog andere redenen?

Is er nog een andere reden waarom jij bent overgestapt? Ik hoor) het graag.

Gebruikte termen en definities

Malware
Kort voor malicious software, ofwel kwaadaardige software zoals virussen, rootkits en backdoors

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: