« Terug (De basis van Linux)

Opstartbare USB-stick maken

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (beginner)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Om Linux te installeren is een opstartbaar medium nodig zoals een cd of USB-stick. Bij cd’s spreken we dan over een “cd branden”, wat vaak gebeurt aan de hand van een ISO-bestand. Om een opstartbare USB-stick te maken zijn er vergelijkbare stappen nodig. We noemen dat dan niet branden maar flashen.

Stap 1: ISO-bestand downloaden

De eerste stap is dat we eerst een ISO-bestand nodig hebben. Kijk bij de gekozen Linux-distributie waar deze is te downloaden. Vaak heeft de hoofdpagina wel een verwijzing naar Downloads.

Hardware-platform

Het is belangrijk dat het juiste hardware-platform geselecteerd is voor de download. Voor de meeste apparaten is dat amd64, maar voor een Raspberry Pi is dit bijvoorbeeld arm64.

Sla het ISO-bestand op op je harde schijf (niet op de USB-stick zelf).

Stap 2: Software kiezen om USB-stick te maken

Na het downloaden van het ISO-bestand, dienen we deze om te zetten naar een opstartbare USB-stick. Simpelweg erheen kopiëren is dus niet voldoende.

Er bestaan meerdere tools om een USB-stick mee te maken en bij Linux-distributies worden ze soms meegeleverd. Voor zowel Linux, macOS als Windows, is er EtcherExternal link beschikbaar.

Werkt Etcher niet? Een paar alternatieven:

NaamBesturingssysteem
RufusExternal linkWindows
Startup Disk CreatorUbuntu Linux

Stap 3: ISO-bestand selecteren

Start het programma op en selecteer het ISO-bestand.

Stap 4: Bestemming kiezen

Plaats een lege (of oude) USB-stick in de computer. Vaak is een USB-stick van 2 GB voldoende, maar bij sommige distributies kan 4 GB nodig zijn. Controleer daarom de grootte van het ISO-bestand als je twijfelt of het past.

Let op

Mocht er nog data op de USB-stick staan, dan zal deze in de laatste stap overschreven worden. Dit is het moment om te controleren of er echt geen waardevolle informatie op de USB-stick staat.

Kies vervolgens deze USB-stick als de bestemming. Het kan zijn dat een programma zoals Etcher hem al zelf selecteert.

Stap 5: Flashen

Als alles er goed uit ziet (ISO-bestand geselecteerd, de juiste USB-stick gekozen), dan is het tijd om de USB-stick te flashen. Meestal duurt dat een paar minuten.

Na het afronden de USB-stick eerst ontkoppelen of uitwerpen.

Gebruikte termen en definities

ISO-bestand
Een bestandssysteem dat gebruikt kan worden om een cd of USB-stick te maken waarmee Linux opgestart kan worden

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: