Opstartbare USB-stick maken
Artikel voor het laatst bijgewerkt op .
Om Linux te installeren is een opstartbaar medium nodig zoals een cd of USB-stick. Bij cd’s spreken we dan over een “cd branden”, wat vaak gebeurt aan de hand van een ISO-bestand. Om een opstartbare USB-stick te maken zijn er vergelijkbare stappen nodig. We noemen dat dan niet branden maar flashen.
Stap 1: ISO-bestand downloaden
De eerste stap is dat we eerst een ISO-bestand nodig hebben. Kijk bij de gekozen Linux-distributie waar deze is te downloaden. Vaak heeft de hoofdpagina wel een verwijzing naar Downloads.
Hardware-platform
Het is belangrijk dat het juiste hardware-platform geselecteerd is voor de download. Voor de meeste apparaten is dat amd64, maar voor een Raspberry Pi is dit bijvoorbeeld arm64.
Sla het ISO-bestand op op je harde schijf (niet op de USB-stick zelf).
Stap 2: Software kiezen om USB-stick te maken
Na het downloaden van het ISO-bestand, dienen we deze om te zetten naar een opstartbare USB-stick. Simpelweg erheen kopiëren is dus niet voldoende.
Er bestaan meerdere tools om een USB-stick mee te maken en bij Linux-distributies worden ze soms meegeleverd. Voor zowel Linux, macOS als Windows, is er Etcher
beschikbaar.
Werkt Etcher niet? Een paar alternatieven:
Naam | Besturingssysteem |
---|---|
Rufus | Windows |
Startup Disk Creator | Ubuntu Linux |
Stap 3: ISO-bestand selecteren
Start het programma op en selecteer het ISO-bestand.
Stap 4: Bestemming kiezen
Plaats een lege (of oude) USB-stick in de computer. Vaak is een USB-stick van 2 GB voldoende, maar bij sommige distributies kan 4 GB nodig zijn. Controleer daarom de grootte van het ISO-bestand als je twijfelt of het past.
Let op
Kies vervolgens deze USB-stick als de bestemming. Het kan zijn dat een programma zoals Etcher hem al zelf selecteert.
Stap 5: Flashen
Als alles er goed uit ziet (ISO-bestand geselecteerd, de juiste USB-stick gekozen), dan is het tijd om de USB-stick te flashen. Meestal duurt dat een paar minuten.
Na het afronden de USB-stick eerst ontkoppelen of uitwerpen.