« Terug (De basis van Linux)

Veelvoorkomende misverstanden over Linux

Inhoudsopgave

Linux wordt door weinig mensen gebruikt

Dit misverstand of stelling is gedeeltelijk waar: op de desktop is het gebruik van Linux wat lager. Gelijktijdig draait het grootste deel van internet op systemen met Linux, heeft Android de Linux-kernel als basis en heeft bijna ieder slim systeem (tv’s, grasmaaiers) Linux aan boord.

Linux wordt dus door heel veel mensen gebruikt, maar in verschillende vormen. Het draaien van Linux op de desktop of notebook begint steeds populairder te worden. De ondersteuning voor hardware is flink verbeterd ten op zichte van vroeger. Ook is de grafische interface een stuk vriendelijker en sneller geworden.

Linux ondersteunt niet zoveel software als Windows

Linux is geen Windows, dus dat betekent dat bepaalde software nooit is gemaakt voor Linux. Gelijktijdig is veel open-source software wel beschikbaar voor meerdere platformen, inclusief Apple macOS, Microsoft Windows en Linux.

Toch ondersteunt Linux nog best veel programma’s die voor Windows zijn gemaakt door middel van Wine. Dit is een soort van abstractielaag waardoor de relatief simpele Windows-programma’s ook prima op Linux-systemen draaien.

In de laatste decennia is er enorm veel open source software bijgekomen en zou het zomaar eens kunnen dat er meer software tegenwoordig voor Linux beschikbaar is, dan voor Windows.

Mijn favoriete softwareprogramma is niet beschikbaar voor Linux

Een grote kans dat dit klopt. Bepaalde software is dus niet beschikbaar voor Linux en draait wellicht ook niet onder Wine. Sommige software is nou eenmaal gemaakt voor Microsoft Windows of Apple macOS. Toch wil dat niet zeggen dat er geen goede alternatieven beschikbaar zijn. Je hebt ook moeten wennen aan je favoriete software. Zo gingen we ooit over van het solide WordPerfect-programma naar het in het begin twijfelachtige Microsoft Word. Tegenwoordig zijn dat we dat gewend. Nu gaan juist steeds meer mensen over van Word naar LibreOffice. Het wisselen naar een open source programma kan even tijd kosten, maar vaak valt het reuze mee.

Op een Linux-systeem kun je niet gamen

Dit is gedeeltelijk waar. Niet alle spellen zijn beschikbaar voor Linux. Toch heeft Valve met haar SteamOS laten zien dat er een flinke verandering gaande is. Sterker nog, de SteamDeck draait op Linux, dus ook voor ontwikkelaars is er een extra reden om spellen niet alleen voor het Windows-platform te ontwikkelen.

Voor Linux zijn voldoende spellen beschikbaar, ook open source. Kortom, schrijf Linux niet meteen af als gaming-platform, zeker niet met alle ontwikkelingen.

Linux is heel technisch

Klopt helemaal. Microsoft Windows ook. Dat is nou eenmaal met software en onderliggende techniek. Toch hebben beiden een grafische interface om mee te werken en kun je met beiden nagenoeg hetzelfde. Natuurlijk is het even wennen als je omschakelt, maar dat zou niet anders zijn dan van Apple macOS naar Microsoft Windows gaan. De knopjes zitten net op een andere plek en de taakbalk ziet er wat anders uit.

De installatie van Linux is tegenwoordig nagenoeg even eenvoudig. Sommigen vinden de installatie zelfs eenvoudiger dan Windows! Vroeger moest je nog wel eens een keer aan de gang met de partitieindeling van de schijf en de juiste vinkjes aanzetten. De hedendaagse installatie is vereenvoudigd en vermindert het aantal stappen. Gelijktijdig is er voor de techneut toch de mogelijkheid om zaken zelf op verder op maat in te stellen.

Linux draait niet op mijn systeem

Dit is erg afhankelijk van het systeem. De ondersteuning van hardware is enorm verbeterd en werkt soms nog beter dan op Windows. Toch is het niet uitgesloten dat bepaalde hardware specifieke stuurprogramma’s nodig heeft om te werken. Als de fabrikant deze dan alleen heeft gemaakt voor Microsoft Windows, dan kan het zijn dat Linux het niet of nog niet ondersteunt.

Weet je het niet zeker of Linux op je systeem kan? Met behulp een live-cd kun je ook eerst testen om te zien of alles werkt.

De ondersteuning voor Linux is matig

In een tijd dat de toegang tot internet voor nagenoeg iedereen beschikbaar is, is dit punt niet meer terecht. Er zijn vele hulpbronnen, van blogs tot websites en van discussieplatformen tot aan fora. Er zijn verenigingen zoals NLLGG, hulpbronnen zoals BuurtLinux, blogs zoals deze en fora zoals het Nederlandstalige Linux Mint forum.

Ja, als je in de winkel een computer koopt is de kans kleiner dat hij of zij een ervaringsdeskundige is in Linux. Windows is immers jarenlang de populaire keuze geweest. Toch begint de balans te verschuiven. Fabrikanten maken steeds vaker ook stuurprogramma’s voor Linux en computerbouwers zoals Dell bieden Linux steeds vaker aan als optie op hun notebooks. Kortom, de trein is beweging en zal steeds sneller gaan rijden. Over 25 jaar is gesloten software zoals Microsoft Windows misschien wel de kleine speler.

Gebruikte termen en definities

Live-cd
Een cd of USB-stick waarvan Linux opgestart kan worden
Stuurprogramma
Software met specifieke doel om hardware zoals interne componenten (videokaart) of externe apparaten (printer) aan te sturen

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: