« Terug (De basis van Linux)

Linux Mint verder ontdekken

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (beginner)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Na het installeren van Linux Mint en het eerste gebruik is het tijd om te ontdekken wat Linux kan.

In aanbouw

Dit artikel is nog in aanbouw en aanvullende tekst wordt in delen toegevoegd.

De taakbalk

De knop met icoon van Linux Mint in de taakbalk is vergelijkbaar met het Startmenu van Windows. Eenmalig klikken met links opent het menu en geeft toegang tot instellingen, programmabeheer en uiteraard de al geïnstalleerde programma’s.

Aan de andere kant van de taakbalk staan kleine pictogrammen:

  • Schildje: Bijwerkbeheer (software updates)
  • Vierkantje met onderstreept pijltje: verbonden externe media zoals USB-stick
  • Liggend streepje met 1 blokje erboven, 2 eronder: vaste netwerkaansluiting
  • Geluidsicoontje: Volume van het geluid

Netwerk

Mocht het netwerk nog niet ingesteld zijn, dan is dit een goed moment om dat te doen.

Installaties binnen een virtueel systeem hebben vaak hun netwerkconnectiviteit te danken aan het systeem waar ze op draaien. Voor een notebook is de kans groot dat Wi-Fi eerst ingesteld moet zijn om connectiviteit te hebben. De uitzondering is als de notebook op een docking station geklikt zit met een vaste netwerkaansluiting.

Om te zien of het systeem een actieve netwerkverbinding heeft, klik op het icoon van netwerk of Wi-Fi om de status te zien of de instellingen te openen.

Webbrowser

Een mooie eerste test is om de webbrowser te openen. Bij Linux Mint staat Firefox standaard geïnstalleerd, een webbrowser die ook populair is op andere besturingssystemen. Mocht je hier nog nooit mee gewerkt hebben, dan is het uiteraard even wennen. Gelukkig zijn er meer opties beschikbaar

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: