« Terug (De basis van Linux)

Eerste gebruik van Linux Mint

Inhoudsopgave

Artikel voor het laatst bijgewerkt op .

Voorkennis en diepgang (beginner)
Een introductie binnen het onderwerp en weinig voorkennis is nodig.
Een artikel gericht op iedereen die beginner is binnen het betreffende onderwerp. Lichte voorkennis nodig en indien van toepassing staan definities en termen uitgelegd aan de onderzijde van de pagina.
We gaan een beetje de diepte in met dit artikel. Lichte voorkennis is handig en het gebruik van technische termen en definities zijn soms onvermijdelijk. Commando's kunnen ook gebruikt of toegelicht worden. Zowel de definities als commando's staan uitgelegd aan de onderzijde van het artikel.
Af en toe gaan we wat verder de diepte in en technische termen en definities zijn onvermijdelijk, net als benodigde commando's om een taak voor elkaar te krijgen. Waar mogelijk staat uitleg over de definities en commando's aan de onderzijde van de pagina.
Dit artikel gaat de diepte in en vergt enige voorkennis. Lees de tekst rustig door en laat het weten als er na het lezen toch nog iets onduidelijk is in de tekst.

Na het installeren van Linux Mint is het tijd om Linux Mint voor de eerste keer te gebruiken.

In aanbouw

Dit artikel is nog in aanbouw en aanvullende tekst wordt in delen toegevoegd.

Welkom

Na het inloggen voor de eerste keer toont Linux Mint een welkomscherm. Na het klikken op ‘Vooruit met de geit’, kunnen we kiezen om stukjes van de systeemconfiguratie aan te gaan passen. Dit zijn vooral zaken om onze eigen voorkeuren op te geven.

We zouden er ook voor kunnen kiezen om het gehele scherm weg te klikken. Toch raad ik aan om even stil te staan bij wat zaken en meteen goed in te stellen. Een mooi moment om meteen wat meer te leren van Linux en Linux Mint.

Kleuren van de werkomgeving

Bij het kiezen van deze optie krijgen we de mogelijkheid om onze vensterkleuren in te stellen. Standaard staat deze op gemengd, maar misschien wil je liever een donker of licht thema gebruiken? Ook de kleur van de rand van actieve programma’s (onderin de balk) kunnen we aanpassen.

Kortom, kies een voor jou prettig kleurenschema.

Stuurprogrammabeheer

Stuurprogramma’s (driver) zorgen ervoor dat interne componenten en randapparatuur beter ondersteund kan worden. Bij het eerste gebruik is het zinvol om te kijken of er aanvullende stuurprogramma’s nodig zijn. Als dat niet het geval is, krijg je de melding “Geen andere stuurprogramma’s nodig”.

Bijwerkbeheer

Een belangrijk onderdeel van beveiliging bestaat uit het regelmatig bijwerken van software. Een nieuwere versie van een programma noemen we een software-update. Zeker updates die gerelateerd zijn aan bekende beveiligingsproblemen zijn belangrijk om regelmatig te installeren.

Updates

Het is logisch dat je meteen wil beginnen met je net geïnstalleerde installatie. Toch is het aan te raden om het bijwerkbeheer vanaf het eerste uur meteen in te stellen.

Binnen bijwerkbeheer hebben we de volgende onderdelen:

  • Veiligheidsreparaties: software-updates voor veiligheid van het systeem
  • Foutreparaties: software-updates die de stabliteit verbeteren
  • Momentopnamen van het systeem: het maken van backups van data

Druk op Oké om door te gaan.

Overschakelen spiegelserver

Krijg je de vraag om over te schakelen naar een spiegelserver bij u in de buurt? Kies dan 'Ja', om updates van dichterbij te ontvangen. Goed voor de snelheid en de data reist een kortere afstand. Bij het kiezen van deze optie klik op het pad achter Hoofdserver (binnen Officïele pakketbronnen). De lijst zal bijgewerkt worden, met daarbij snelle spiegelservers bovenaan. Kies 1 van de bovenste opties.

Zeker de eerste keer kan het zijn dat er een nieuwere versie is van Bijwerkbeheer. Kies in dat geval de optie Actualisering uitvoeren om eerst de bijwerksoftware zelf bij te werken.

Authenticatie vereist

Voor sommige taken zijn extra rechten nodig. In dat geval zal Linux Mint vragen om je wachtwoord in te geven. Ook in dit geval waarbij programmatuur toegevoegd of verwijderd gaat worden. Tip: Voer alleen je wachtwoord in als je net een handeling hebt uitgevoerd.

Binnen Bijwerkbeheer krijgen we een overzicht te zien van de aanwezige updates (actualiseringen). Druk bovenaan op de knop Actualiseringen installeren om alle softwarepakketten bij te werken. In de meeste gevallen zal nogmaals gevraagd worden om authenticatie-gegevens, aangezien we een taak gaan doen met extra rechten.

De eerste keer kan het even duren om alles te verversen. Als dat is afgerond, is het systeem mooi bijgewerkt. Krijg je een melding dat het systeem herstart moet worden? Klik linksonderin op de menuknop (met letters LM) en dan het uitschakelicoon. Kies vervolgens ‘Herstarten’.

Gebruikte termen en definities

Backup
Een reservekopie van data
Driver (stuurprogramma)
Software om bepaalde hardware, zoals een videokaart, aan te sturen zodat deze haar taak kan doen
Software-update
Een nieuwere versie van een geïnstalleerd programma

Gerelateerde artikelen

Meer leren over Linux en het gebruik ervan? Bekijk dan eens de volgende artikelen: